Het grootste cadeau aan jezelf

Een mooi ingepakt cadeautje in je handen hebben. Zo voelt qi gong voor mij.
Een mooi ingepakt cadeautje in je handen hebben. Zo voelt qi gong voor mij.

Wat is voor jou het grootste cadeau dat je jezelf kan geven?

Voor mij zijn dat mijn dagelijkse meditatieoefeningen, waaronder Qi Gong en een ademhalingsoefening. In totaal nog geen 20 minuten per dag maar inmiddels zijn deze minuten van grote waarde voor mij. Had je me dit een paar jaar geleden gevraagd, dan had ik je vast een totaal ander antwoord gegeven. Ik wist toen echt nog niet dat deze vorm van meditatie of verstilling iets was voor mij. En waarschijnlijk had ik daarin ook weinig waarde gezien om mijn tijd aan te geven.

Qi Gong

Een paar jaar geleden is Qi Gong op mijn pad gekomen. Ik kreeg behoefte om meer te voelen in mijn lichaam en niet steeds alleen maar in mijn hoofd te zitten. En nu, vind ik het wonderbaarlijk wat een oefening van 12 minuten op een dag met je kan doen.
Simpel gezegd brengt het mij elke dag weer op mijn hartsroute. Het zorgt ervoor dat ik tot de kern kom wat ik belangrijk vind. Zo vallen heel veel onderwerpen waar ik me eerst druk over maakte als sneeuw onder de zon weg. Door die Qi Gong oefening maak ik ’s ochtends gemakkelijker verbinding met mezelf. En vandaaruit kan ik de rest van de dag onvoorwaardelijk verbinden met anderen.

7 minuten bewust ademhalen

Naast mijn dagelijkse Qi Gong routine, ben ik het afgelopen jaar begonnen met 2 keer per dag een ademhalingsoefening te doen. Die oefening heb ik in mijn opleiding tot Effortless Coach geleerd. Het is zo bijzonder hoe je door deze ademhalingsoefening één wordt met je body en mind. Alleen maar doordat je ademhaling in hetzelfde ritme komt als het kloppen van je hart. En ook deze oefening duurt niet lang, slechts 7 minuten! Maar die 7 minuten zorgen ervoor dat ik in een hele diepe ontspannen rust kom. En een mooi bijkomstig voordeel is dat mijn stressniveau hierdoor ook nog wezenlijk veranderd is. En dat alles doordat deze oefening ervoor zorgt dat je tot een regelmatige ademhaling komt met 6 keer inademen per minuut.

Hoe begin jij je ochtend?

Voor mij zijn mijn Qi Gong routine en de ademhalingsoefening echte cadeautjes. Iedere dag weer. Want deze tijd die ik aan mezelf geef, levert me echt altijd op dat ik in rust en verbinding kom met mezelf. En het zorgt ervoor dat ik met een voldaan gevoel mijn dag start. En doordat het nu een fijne dagelijkse routine is geworden, vergt het ook helemaal geen discipline meer om het te doen. Anders voelde het niet als een cadeautje. En met de kennis van nu, had ik dit cadeautje best eerder in mijn leven willen uitpakken.

Dus als we nu even teruggaan naar de 1e zin van dit blog, dan stel ik de vraag nu graag aan jou. Wat is voor jou het grootste cadeau (of fijnste, meest waardevolle, vul zelf maar in :-)) dat jij jezelf kunt geven? Als je mij wilt nadoen, gun jezelf dan als 1e cadeautje van de dag een fijne Qi Gong oefening of 7 minuten bewust ademhalen. Dat maakt echt een wereld van verschil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *