Opgejaagd of stress? Probeer eens ho’oponopono

Vind rust met ho'oponopono. Als je je opgejaagd voelt of als je stress hebt.

Opgejaagd

Hoe vaak sta je niet in de rij en maak je je zelf drukker dan gezond voor je is? Natuurlijk weet je dat de rij er echt niet sneller van gaat. Ik kan er in ieder geval over meepraten. Zo vrat ik me behoorlijk vaak op in de auto. Bijvoorbeeld in de file of een rij voor een stoplicht. En hoe stom vond ik het ook als iemand dan zei ‘doe even rustig aan’. Maar dat werkt natuurlijk helemaal niet op zo’n moment. Ik weet wel dat je er niets aan doet. En dat het allemaal eigenlijk niets uitmaakt. Maar je interne snelkookpan kookt ondertussen al flink. Je voelt je opgejaagd of hebt stress.

Rustig blijven, hoe doe je dat?

De afgelopen jaren ben ik wat gaan experimenteren om mezelf rustig te krijgen, voordat ik mezelf weer opjaag. Dit begon toen ik vaker naar het ziekenhuis moest. Dat is een plek waar het zeker niet helpt om je druk te maken over wachten. Je hebt er geen invloed op en je voelt je alleen maar beroerder als je jezelf opjaagt.

Ken je Ho’oponopono? Ik heb er al veel aan gehad. Ik kwam het toevallig online hier tegen. Het is een eeuwenoud vergevingsritueel uit de Hawaïaanse wijsheidsleer Huna. Het betekent letterlijk ‘goed goed doen’. Het is een sjamanistisch ritueel.

Opgejaagd of stress? Probeer eens ho’oponopono.

De gedachte is: iedereen is met elkaar verbonden, ondanks gevoelens van onthechting of eenzaamheid. En dat betekent eigenlijk dat je alles wat je tegenkomt in je leven met liefde tegemoet kunt gaan. Er zijn maar 4 zinnen nodig om tot jezelf en tot elkaar te komen:

  • het spijt me
  • vergeef me
  • ik hou van je
  • dank je

Dit mantra kun je steeds herhalen. Je zult dan merken dat je tot rust komt. En het zorgt ervoor dat je bij jezelf blijft en niet onnodig gefrustreerd raakt. En dat je dus niet boos hoeft te worden op andere mensen. Ho’oponopono helpt me niet te oordelen of geen schuld te geven aan iemand anders. Ik houd de verantwoordelijkheid over mijzelf en neem controle over de situatie.

Oordeelloos door de dag

Door de wachtkamer met een open mind in te gaan, voelde ik mezelf al een stuk beter. Net als in de auto op een drukke snelweg of de verkeerde rij in de supermarkt. Ho’oponopono is ideaal hiervoor. Want het helpt me gedurende de dag op een makkelijkere manier oordeelloos te zijn. Dat zorgt bij mij voor ontspanning.
“Mag ik dan niet meer gefrustreerd zijn?”, vroeg een vriendin een beetje sceptisch toen we het hadden over deze -in haar ogen- ‘heilige’ aanpak. Ik antwoordde dat je natuurlijk alles mag. Maar dat het het uitproberen waard is en dat je dan kijkt wat het je oplevert. En leuk om te testen bij hele kleine dagelijkse ergernissen. Zoals bijvoorbeeld in het verkeer of de supermarkt. Die leveren toch regelmatig terugkerende situaties op waarin je je vaak ergert.

Oftewel.. Opgejaagd of stress? Probeer eens ho’oponopono. Pas de 4 ho’oponopono zinnen toe en kijk wat er met je gebeurt.

Probeer elke dag opnieuw

Maar dat het niet altijd eenvoudig is.. dat kan ik ook beamen. Laatst zat ik in de auto en de parkeerboom van de parkeergarage ging maar niet open. En toen kwam toch weer mijn bekende oude opgejaagde gevoel naar boven. Het was toen mijn zoon van 17, die zei: “Rustig aan mama, denk aan wat je zelf altijd zegt”. Dat hielp meteen. Al was het maar omdat ik in de lach schoot. Kortom, het is bovenal gewoon leuk om uit te proberen. Het maakt je leven prettiger. En zoals met alles, oefening baart kunst.

Ik schreef eerder al een blog over Qi Gong. Ken je dat al?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *