Edith Eger: Vrijheid is een levenslange weg in doen

De schors laat zien hoe oud de boom is. Maar deze hoge boom heeft kracht. Levenslang.

‘Vrijheid is een levenslange weg in doen’ is een uitspraak van Edith Eger die ik ontelbare keren gelezen en herlezen heb. Het is een zin die puzzelt. En die ik ook niet direct begreep. Edith Eger heeft de boeken ‘De keuze‘ en ‘Het geschenk’ geschreven. Die gaan over het geschenk van vrijheid. En over de kracht altijd bewust te kunnen kiezen, in welke situatie je je ook bevindt.

Edith Eger laat je nadenken. Want hoe bewust maak je keuzes? Eerlijk gezegd stond ik er ook niet echt bij stil dat je altijd de vrijheid in je hoofd kunt ervaren bij het kiezen. Wat het moment, je gesprekspartner, de ander of het leven je ook brengt. Kies je voor een antwoord, een houding of een actie? En welke? En hoe?

Blijf nieuwsgierig en kies elke keer bewust wat je doet 

De zin over vrijheid spreekt hoop uit. Want iets levenslang doen betekent een pad van bochten, afleidingen, onverwachte situaties, medereizigers en tegenliggers, hobbels en gaten. Het is eigenlijk ook wel logisch dat je met die vrijheid af en toe misstapt, iets vervelends tegenkomt of dat je iets ‘verkeerd’ inschat of doet. 

Daarom zit er ook een opdracht in deze zin. Het levenslang ‘doen’. Dat als er iets gebeurt dat niet fijn is, je zelf kunt nadenken over de keuze die je hebt. Reageer ik wel of niet, en hoe? Wat kan ik zelf aan deze situatie veranderen? En ik kan altijd denken aan een morgen of een volgend jaar. Want, zegt Edith Eger, hoelang je leven ook duurt, je hebt altijd de vrijheid dat je elke keer weer opnieuw kunt kiezen om iets nieuws te proberen of op een andere manier te doen.

Levenswijsheid

Edith Eger is een inspirerende vrouw. Zelfs op een plek met zoveel narigheid als een concentratiekamp, vond ze de kracht van vrijheid in haar hoofd. Ze danste voor de gevreesde kamparts Mengele, terwijl ze met haar ogen dicht zich inbeeldde dat ze heel ergens anders was. 75 jaar later heeft ze haar levensweg opgeschreven in haar eerste boek Het geschenk. Al lezende, kijk je met haar terug op haar leven, de hobbels en gaten van de weg, de medereizigers die ze heeft ontmoet en tegenliggers waar ze mee moest omgaan. Haar leven zat vol moeilijke, onverwachte en onwaarschijnlijk mooie ervaringen. Ze oogt misschien als een fragiele dame, maar wat een kracht en liefde gaat er van haar uit. Het inspireerde me dan ook enorm hoe zij over haar leven vertelt.

Vind de vrijheid in jezelf

Kortom, de boeken van Edith Eger gaan over de hoop en kracht die mensen in zich hebben, zelfs als het leven op z’n moeilijkst is. Want hoe kwetsbaar je je op dit moment ook voelt, haar levenswijsheid om de vrijheid in je jezelf te vinden en bewust te kiezen wat je doet, of niet doet, is inderdaad een geschenk. En daar mag je je hele leven over doen. Of zoals Edith Eger het zegt: ‘Vrijheid is een levenslange weg in doen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *