Dagdromen

Na een dag vol afspraken zat ik in een trein tussen Den Bosch en Nijmegen. Gesprekken, een moeder die een huilende baby probeerde te troosten, mensen in volle gangpaden en een langszoevend landschap. Kortom, een treinrit in de avondspits zoals je die in de tijden voor corona ook al kende.

Even naar een andere wereld

Ik zette een Spotify playlist op met Griekse volksfavorieten. Liedjes vol emoties, gitaren, uithalen en teksten waar ik helaas niets van versta. Maar de klanken, stemmen en melodieën brachten me direct terug naar een eiland in Griekenland.
Naar een terras aan zee waar je uren kon lezen, ontspannen en genieten van een ijskoffie of Griekse wijn.
Als ik m’n ogen even dichtdoe, ruik ik de rozemarijn in de potten op het terras en haal ik de geur van de Griekse koffie of de courgetteballen zo terug. Heerlijk.

Wegdromen

De tijd had daar geen tijd. ‘Siga Siga’, oftewel, geen stress – doe rustig aan.
Want stressen is alleen maar zonde van je levenstijd, aldus onze levenswijze hoteleigenaar.
En er was ook weinig reden voor stress. We genoten volop van de rust, van het niets hoeven of moeten.
Natuurlijk maakten we mooie wandelingen op het eiland, reden we prachtige routes, bekeken we kapelletjes en ontdekten we mooie plekken en uitzichten. Maar het was eigenlijk dat kleine plaatsje aan zee met een dorpsplein, 2 bakkers, 4 taverna’s en 2 mini buurtwinkeltjes dat het begrip ontspanning voor mij een nieuwe lading gaf.
Het was een perfecte plek om te leren wat de waarde van tijd is.

Het kijken naar mensen die op het terras backgammon spelen, het luisteren naar de mannen die ’s avonds met gitaar en accordeon samen volksliedjes zongen, een gesprekje voeren met handen en voeten, het lezen van een boek terwijl je op de achtergrond de golven van de zee hoort of gewoon het zoveelste potje yahtzee..
Eigenlijk waren het hele kleine dingen die we meemaakten. Maar het zijn deze fijne herinneringen die me direct weghalen uit deze drukke trein. In m’n hoofd zit ik lekker in Ikaria.

Ontspannen in de drukte

Wat is het toch heerlijk dat je zo je gedachten even kunt laten gaan en ook nog eens een beetje vakantiegevoel terugkrijgt. En dat gewoon in een trein tussen Den Bosch en Nijmegen, vol mensen en gesprekken om me heen.

Het werd een ideaal rustmomentje voor mijzelf. En het enige dat ik ervoor nodig had, waren een paar Griekse zangers en zangeressen.

Wat helpt jou om je gedachten te laten gaan en te ontspannen? Juist als je in een totaal andere omgeving zit als een café, of het openbaar vervoer. Hoe creëer jij dan zulke fijne momentjes voor jezelf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *