Als het golft, dan golft het goed.

Een zee met een zonsondergang. De zee lijkt stil maar is altijd in beweging. Net als ons leven. En, als het golft dan golft het goed.

Alles stroomt en niets is blijvend..

De zee is nooit stil. Je ziet het altijd bewegen. Soms bijna onzichtbare rimpelingen, dan weer een vriendelijke deining en andere keren zie je flinke golven. Ze worden gemaakt met de energie die door het water gaat. En die energie verandert continu. Door de wind, het weer en de maan maar ook door veranderingen in de bodem van de zee. De zee kan terugkabbelen en tsunami’s voortbrengen. Maar ook golven waar je in kunt duiken of die surfers met hun kunsten proberen te bedwingen. Hun versie van ‘als het golft, dan golft het goed’ :-). 

Veranderingen in het leven

In ons leven blijft ook niets hetzelfde, of we nu willen of niet. Want al voelt het soms niet zo, ook wij zijn altijd in beweging. Als kindjes lopen we aan de hand van onze ouders en als pubers zetten we ons tegen hen af. We gaan naar school, verhuizen, worden verliefd, veranderen van baan of stoppen vriendschappen en relaties.

Een monstergolf of een bewuste keuze

Soms kiezen we zelf bewust voor verandering. Een opleiding, een ander huis of een nieuwe baan. Maar een verandering kan ook als een monstergolf over je heen komen. Een ziekte waar je niet voor kiest, maar die wel alles op z’n kop zet. Het verlies van een dierbare vriend of familielid. En of het nou verwacht of onverwacht is, het kan allemaal flinke deining veroorzaken in je leven. Zelfs als het ver weg voelt, zoals oorlog of de veranderingen van ons klimaat.

De tijden veranderen

De wereld om ons heen beïnvloedt en verandert ons ook. Ik groeide nog op met een vaste telefoon in de woonkamer. Mijn nichtjes kunnen nu op hun smartphone eindeloos met vriendinnen kletsen, waar, wanneer en waarover ze ook willen. Van werken met 1x post per dag naar continu binnenkomende e-mails. Mensen racen mij nu voorbij op een elektrische speed pedelec, ook al hebben ze waarschijnlijk net als ik ooit leren fietsen op een driewieler. En we hoeven niet in een glazen bol te kijken om te weten dat over 10-15 jaar weer veel in onze wereld is veranderd.

Als het golft, dan golft het goed

De energie van bewegend water brengt kiezelstenen, schelpen en vissen in beweging. Dat werkt voor mensen net zo. Verandering brengt ons in beweging. Ook -of juist- als de golven ‘niet te stuiten, niet te sturen’ zijn, zoals De Dijk zingt.
‘Ik ben niet meer hetzelfde sinds..’, ‘overal is een tijd van’, of ‘ik laat het allemaal maar over me heenkomen’. Welke van deze zinnen heb jij wel eens uitgesproken? Logisch, want het hoort bij ons leven. We leren nieuwe dingen, doen ervaringen op, maken keuzes, ontdekken nieuwe werelden en brengen daarmee -bewust of onbewust- weer volgende dingen in ons leven in beweging. Alles stroomt en niets is blijvend, zei de oude Griekse Heraclitus al.

Levenskracht

Eb en vloed zijn de levenskracht van zeeën en oceanen. Ze geven afwisseling, rust en dynamiek. In ons leven is dat toch niet anders? ‘Voel hoe de deining verandert en ga gewoon met de verandering mee’, schreef de Amerikaanse schrijfster Joan Didion. Maar ook al weten we zo goed dat een beetje meezwemmen minder energie kost dan tegen de golven inzwemmen, in de praktijk doen we toch vaak het laatste. Vasthouden aan een manier ‘zoals we het altijd doen’, hopen dat de wereld weer wordt ‘zoals het was’ of teruggaan ‘naar het oude’, zonder dat we zien en doorhebben dat onze wereld en wijzelf, inmiddels al veranderd zijn.

Veranderingen houd je niet tegen

Het is niet voor niets een cliché. Maar het is ook een levenswijsheid. Want overal is een tijd van, alles verandert en niets blijft hetzelfde. Soms bijna niet voelbaar, soms is het een lekkere flow en soms houden we met moeite onze hoofden boven water. Dus dat wij mensen kunnen voortkabbelen, meebewegen en veranderen, is ónze levenskracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *